Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
animuj.pl
ANIMUJ.PL FAQ SZUKAJ GRUPY UŻYTKOWNICY PROFIL

grafika wektorowa a jej jakość w filmie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ANIMUJ.PL Strona Główna -> Animacja komputerowa 2D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Daavis
moderator
moderator

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 14:24    Temat postu: grafika wektorowa a jej jakość w filmie Odpowiedz z cytatem

Obecnie robię próby na grafikach wektorowych w których jest masę ukośnych linii, jak zmniejszyć lub całkowicie zlikwidować pojawiające się schodki na krawędziach (głównie skosach) a także w łukach?
Przy wykorzystaniu ów grafiki w pliku filmowym?

Grafiki eksportuję do *jpg w rozdzielczości 2075X675 i w powiększeniu są jeszcze małe schodki na krawędziach. Ale gdy już użyję tej samej grafiki wyeksportowanej do pliku *avi w rozdzielczości 1024X576 to schodki są znacznie większe a cała grafika traci na jakości.

Porównując mój efekt z filmem Simsonowie to tak jak bym porównywał widelec do łyżki. Co zrobić, jakich ustawień wybrać aby jakość była znacznie
lepsza?
-------------------------------------------------------
http://hostuje.net/file.php?id=ad29f61a42ac8586d729cb82356a9f59
http://hostuje.net/file.php?id=76285c1b269363574fc5c6abf661d8ac

Ostatnio zmieniony przez Daavis dnia Nie Lut 21, 2010 13:07, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
rozjebuje
młody adept
młody adept

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 16:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W jakim ty to programie skladasz i eksportujesz?

Czy na podgladzie w tym programie jak jest ruch kamery to tez te schodki ci sie pojawiaja czy jest normalnie?

Bo mi sie wydaje ze uzywasz jakiegos beznadziejnego kodeka do eksportowania filmiku, wogole ledwo mi sie otworzyl (musialem trzema programami probowac) i nawet jak w koncu sie otworzyl to strasznie cial i byly te krawedzie tak jak opisales.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Daavis
moderator
moderator

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 16:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O sorki, nie zwróciłem uwagi.
Przeprowadzę kompresję innym kodekiem ten który podesłałem to Indeo, używam go tylko po to by przeprowadzić podgląd video. U mnie się nie tnie.
Używam go też dlatego że na moje oko jakość jest lepsza niż Divix.
Dopiero później cały materiał (indeo) kompresuje do jakiegoś konkretnego pliku.

Wektory powstają w Corel Draw
składam w Premierze.

------------------------------------------------------

Przeprowadziłem właśnie eksport (bez kompresji) bez używania żadnych kodeków i efekt jest ten sam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
rozjebuje
młody adept
młody adept

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aha to w takim razie nie mam pojecia myslalem ze to przez kodek moze byc
Powrót do góry
Gespo
młody adept
młody adept

PostWysłany: Pią Lut 19, 2010 11:53    Temat postu: Hej Odpowiedz z cytatem

Najlepiej wyeksportować gotowy film bez kompresji (nic nie tracisz). Dopiero później, jak musisz, kompresować plik video.

Grafike w Corelu eksprtujesz na pojedyncze pliki czy odrazu avi?
Najprawdopodobniej musisz zmienić opcje eksportu plików z Corela. Pogrzeb w ustawieniach, bo Corel potrafi utrudniać prace. Smile
Powrót do góry
Tomasz
właściciel studia
właściciel studia

PostWysłany: Pią Lut 19, 2010 13:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozliwe ze pojawia ci sie pixeloza dlatego ze masz bardzo cienkie linie ustawione w corelu. sprobuj zrobic je grubsze i wyeksportowac do jakiegos formatu nie stratnego, np tiff z kompresją LZW. jak nie pomoze to bedziemy dalej myslec Smile
problem w tym ze grafika wektorowa po zapisaniu do jpeg albno inengo formatu zmienia sie na rastrowa a co za tym idzie gladkei linie zamieniaja sie na zpikselowane.
btw, zaowazylem ta pixeloze w kilku miejscach w twoim ostatnim filmie
pkowal1982
inbeetweener
inbeetweener

PostWysłany: Pią Lut 19, 2010 15:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja jeszcze poprosze o klatke z 1:20 w png gdzie samochod przejezdza przed super samem. Na samochodzie widac wyjatkowe schodki.
Powrót do góry
quagmire
art director
art director

PostWysłany: Pią Lut 19, 2010 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hey ,Dawid jak już bierzesz się za swoje grzeszki produkcyjne pomyśl też o
dziwnych rozmazaniach obrazu ,utraconej jakości gdzie nie mamy obrazu żylety
np :00:31 ;
kontury postaci są takie niedokreślone schodki też są w tym obrazku.
Nie wiem jak inaczej wyjaśnić...być może robisz zbyt małą grafikę i powiększając
ją tracisz na jakości...nie wiem.Nie znam się.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Daavis
moderator
moderator

PostWysłany: Pią Lut 19, 2010 22:49    Temat postu: Re: Hej Odpowiedz z cytatem

Gespo napisał:
Najlepiej wyeksportować gotowy film bez kompresji (nic nie tracisz). Dopiero później, jak musisz, kompresować plik video.

No właśnie o tym pisałem w trzecim poście:
daavis napisał:
Przeprowadziłem właśnie eksport (bez kompresji) bez używania żadnych kodeków i efekt jest ten sam.

Gespo napisał:
Grafike w Corelu eksprtujesz na pojedyncze pliki czy odrazu avi?
Najprawdopodobniej musisz zmienić opcje eksportu plików z Corela. Pogrzeb w ustawieniach, bo Corel potrafi utrudniać prace. Smile

eksportuję do jpg a dopiero później tworzę z tego avi.
Co do eksportu i ustawień w corelu to myślę że kiedyś do Ciebie wpadnę i pogadamy.

Tomasz napisał:
mozliwe ze pojawia ci sie pixeloza dlatego ze masz bardzo cienkie linie ustawione w corelu. sprobuj zrobic je grubsze i wyeksportowac do jakiegos formatu nie stratnego, np tiff z kompresją LZW. jak nie pomoze to bedziemy dalej myslec

Możliwe, spróbuję z tym tiff.
Powrót do góry
mala
wasz ukochany admin
wasz ukochany admin

PostWysłany: Nie Lut 21, 2010 04:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ekhm... lipa, daavis mozesz mi na maila przeslac ten filmik, ale z divx albo xvidem, nie mam indeo, a jak probowalam zainstalowac, to wszytsko mi sie w kompie posypalo Evil or Very Mad

ale wydaje mi sie, ze poprostu nie masz ustawionego dobrze eksportu w premiere Wink

tak wiec /mam nadzieje, ze wybrales ktoregos pal'a jako general setting dla projektu, a po wrzuceniu pikczersow do projektu zrobiles im interprete footage do par w formacie projektu - oczywiscie, jesli wybrales pal'a z kwadratowymi pikslami, to nie trzeba/ file -> eksport -> movie ->buton u dolu [settings...], tam z lewej masz cos na ksztalt menu z pozycjami general, video, keyframe and rendering... wybierasz ta trzecia czyli key i render. srodkowe opcje:
filds: no filds /prog. scan/
[on] deinterlace video footage
[off] optimize stills

a potem tylko na okeje i powinno byc dobrze, jakby nie pomoglo, to bedziemy jeszcze kombinowac Wink
Powrót do góry
Daavis
moderator
moderator

PostWysłany: Nie Lut 21, 2010 13:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomasz:
Spróbowałem z tym tiff i chociaż schodki nadal zostały to jednak jakość grafiki jest znacznie lepsza, nawet gdy jej wymiary są mniejsze niż jpg.
Myślę że schodki staną się mniej wyraźne gdy linie zrobię grubsze.

Mala:
Ustawienia które podałaś pomogły.

Pozostał jeszcze jeden mały problem o którym wcześniej nie wspomniałem.
Tło podczas przesuwania kamery lekko skacze od czego zależy płynność ruchu? Mam na myśli te trzęsiawki widoczne zwłaszcza w oddali na takich elementach jak okna, czy też wieża kościelna.
Czy jest to spowodowane np, ilością klatek w stosunku do trwania sceny?
Jakich wybrać ustawień?

-------------------------------------
Podmieniłem link na poprawiony w Divxie

http://hostuje.net/file.php?id=ad29f61a42ac8586d729cb82356a9f59
Powrót do góry
mala
wasz ukochany admin
wasz ukochany admin

PostWysłany: Wto Lut 23, 2010 03:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za podmiane kodeka, z tymi tzresiawkami, to jeszcze zobacze, moze sa jakies ustawienia, ktore beda je eliminowac/lagodzic, tylko na razie nie bardzo czasowo jestem Wink
Powrót do góry
mala
wasz ukochany admin
wasz ukochany admin

PostWysłany: Pon Lip 05, 2010 23:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobra, mam kolejnego tip'a jesli chodzi o jakosc vizualna.
przy kombinowaniu z ostatnia animka robiona wlasnie komputerowo d2 mialam podobny problem z rozwalaniem cienszych i nieco grubszych konturow na pikselioze. co bylo najbardziej frustrujace to to, ze w oryginalnym pliku jpg/png wszytko bylo slicznie ostre jakby zyletka cial, a po imporcie do premiera wszytko sie walilo.
na szczescie w jednym projekcie pracowalam na roznych rozmiarowo plikach, wiec mialam okazje przeanalizowac pare spraw i wychodzi, ze najlepiej jesli grafika jest minimum 2x wieksza rozmiarowo niz docelowy rozmiar wideo. Exclamation
Powrót do góry
Tomasz
właściciel studia
właściciel studia

PostWysłany: Wto Lip 06, 2010 23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Daavis... mam takie głupie pytanie :
czy włączyłeś antialiasing w opcjach eksportu w corelu? możliwe, że to jest twój problem ze schodkami Smile
antialiasing wygładzi ci schodki ale one i tak zostaną, ale będą mniej widoczne Smile
Daavis
moderator
moderator

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 09:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Muszę sprawdzić ale zdaje mi się że włączyłem. Sprawdze jutro bo teraz niebedę miał dost. Do komp. Teraz pisze z komórki,
Surprised
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ANIMUJ.PL Strona Główna -> Animacja komputerowa 2D Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: